Arti et Amicitiae, Amsterdam (NL)

PERMANENT REPETITION

een TAOP-tentoonstelling samengesteld door Raymond Cuijpers en Cole Verhoeven

Arti et Amicitiae Amsterdam, 29 september – 29 oktober 2017

The Act of Painting (TAOP) is een dynamische en internationale groep kunstenaars die tentoonstellingen over de hele wereld organiseert. TAOP zoekt steeds naar verbinding met de stad of plek die wordt aangedaan. Locale kunstenaars worden uitgenodigd deel te nemen aan de tentoonstelling, denkers, wetenschappers en curatoren wordt gevraagd te reflecteren op het getoonde werk. TAOP verandert dus voortdurend van samenstelling, waarbij de verbindende factor het intuïtieve maakproces is. Dat maakproces zal nauw samenhangen met een persoonlijk bewustzijn, de ziel van de kunstenaar. Een ander belangrijk speerpunt van TAOP is de zoektocht naar de betekenis van abstractie. In iedere tentoonstelling wordt de relevantie van abstractie in deze tijd onderzocht, daarbij wordt steeds een andere invalshoek uitgewerkt. Per tentoonstelling wordt dus een nieuw concept geformuleerd en de aard bepaalt welke kunstenaars (en wetenschappers/denkers/curatoren) worden benaderd deel te nemen aan het project.

De tentoonstelling Permanent Repetition in Arti et Amicitiae komt voort uit de filosofie van TAOP en spitst zich toe op een botsing tussen het werk van twee generatiegenoten en tegenpolen: Jonathan Lasker (1948, Jersey City, New Jersey, USA) en Rudy Klomp (1941, Enschede, NL). Daarnaast kunstenaars uit de TAOP-groep en gastkunstenaars. In de tentoonstelling zal de clash tussen rationeel gemaakt en intuïtief tot stand gekomen werk vragen oproepen, wellicht een controverse veroorzaken, maar bovenal alle vormen uitspelen die abstracte kunst kan aannemen. Van schilderijen tot sculpturen; van video’s tot performances; van tekeningen tot installaties; alles staat in het teken van het onderzoek naar de manier waarop de intuïtie zich manifesteert in een abstract kunstwerk.

Postmodernist Jonathan Lasker maakt zijn schilderijen door intuïtieve ‘mark’ schetsen letterlijk uit te vergroten op doek. In zijn werk voert het contrast tussen grafische ritmiek en meer intuïtieve, dik opgebrachte verfkronkels de boventoon. Door het op schaal kopiëren en uitvergroten van zijn schetsen maakt Lasker het onderbewuste bewust. In verschillende stappen neemt hij een grote afstand tot het persoonlijke. Lasker is sinds de jaren 70, dwars door alle stromingen heen, zijn methode onverstoorbaar en succesvol blijven volhouden. Zijn werk is getoond in alle grote musea van de wereld.

Rudy Klomp daarentegen heeft met zijn controversiële denkwijze altijd moeten vechten in de vaak starre kunstwereld. Voor zijn werk muntte hij de term Pararealisme, waarmee hij een universum aangeeft waarin hij het adagium Leven = Kunst vorm kan geven. Zijn gereedschap is de intuïtie en zijn schilderijen komen voort uit een verscheidenheid aan invalshoeken die door hem als rebusachtig wordt omschreven. Hij leunt aan tegen outsider kunstenaars, maar voegt daar zijn helderziende bewustzijn aan toe: Art Brut uit Kosmos……. Klomp leeft in het ‘memenveld’ waarin ontmoetingen dwars door tijd en ruimte heen kunnen ontstaan.Decennialang werd Rudy Klomp als een idioot beschouwd, maar juist nu toont de wetenschap het existeren aan van fenomenen die Klomp als inspiratie neemt. Zelf verwijst hij onder andere naar theoretisch fysicus Erik Verlinde die recent ontdekte dat de ruimte niet leeg is, maar :  ‘… de kosmos in een soort droomachtige toestand verkeert waarin deeltjes informatie doorgeven.’Als ‘voorlopers’ dragen Lasker en Klomp bij aan de discussie over abstracte kunst die TAOP op gang wil brengen. Waarom nog abstract werken in een tijd waarin sociale media en internet ons leven bepalen en ons toegang bieden tot alle gruwelijkheid en schoonheid in de wereld? Wat kun je met die abstractie over de wereld vertellen? En moet dat überhaupt?

TAOP wil de autonomie van het beeld weer vooropstellen. Die autonomie is de kristallisatie van een persoonlijke proces dat leidt tot een bezield beeld.

Raymond Cuijpers, Amsterdam juni 2017

 

participating artists:

01. Geeske Bijker (NL, Berlijn)
02. Raymond Cuijpers (NL, Amsterdam) *samensteller/curator
03. Koen Delaere (B, Tilburg)
04. Lukas Göthman (Zweden, Stockholm)
05. Eduard Genee (NL, Amsterdam)
06. Bettie van Haaster (NL, Amsterdam)
07. Wieteke Heldens (NL, Den Haag/New York City)
08. Jeroen Hofhuizen (NL, Maastricht)
09. Mark Hosking (GB, Amsterdam)
10. Gerard Jagers op Akkerhuis (NL, Wageningen)
11. Jennifer Jordan (D, Berlijn)
12. Rudy Klomp (NL, Enschede)
13. André Kruysen (NL, Den Haag)
14. Moshekwa Langa (Zuid-Afrika, Paris)
15. Jonathan Lasker (USA, New York City)
16. Ray Moon (NL, Maastricht)
17. Romee van Oers (NL, Breda)
18. Jacco Olivier (NL, Amsterdam)
19. Lionel Plak (NL, Amsterdam)
20. Thomas Raat (NL, Amsterdam)
21. Yara Said (Syrië, Amsterdam)
22. Cole Verhoeven (USA, Amsterdam)  *audio en samensteller
23. Bink van Vollenhoven (NL, Maastricht) *performance
24. Gharlotte Warsen (D, Berlijn)

sponsored by: